BML: Tschechoslowakei? Nein, Slowakei. Hmm...aaahh, Vittek!

Autor: Matúš Levocký | 17.5.2012 o 10:55 | (upravené 17.5.2012 o 11:01) Karma článku: 9,81 | Prečítané:  1034x

O podujatí od študentov pre študentov. O tom ako propagovať Slovensko a byť hrdý. Ako sme varili bryndzové halušky, ospevovali horalky, prezentovali korbáčiky a Tatry. Prečo sa rozdelilo Československo a že naozaj máme euro a sme v Schengene.

V rámci nemeckofónneho štúdia Ekonomickej univerzity v Bratislave posledný ročník študujem v Nemecku, v Halle. Slovákov nás tu je relatívne dosť - 25. Dokopy študuje na Univerzite Martina Luthera približne 2000 zahraničných študentov, rôznych národností, odborov, osobností a osudov.  Bolo to niekedy v januári, oslovil ma spolužiak, Emil z Azerbajdžanu, s myšlienkou prezentovať krajiny a ich kultúru, kuchyňu, pamiatky, či prírodu. Rád sa angažujem, organizujem a príležitosť reprezentovať našu krajinu v zahraničí som chcel využiť, myšlienky som sa ujal a za pomoci spolužiakov sme úspešne prezentovali Slovensko.

Akú-takú predstavu som mal vďaka podujatiu, ktoré som  zažil v Pekingu, Univerzita UIBE organizovala medzinárodný deň pre všetkých študentov, kde malo Slovensko hrdé zastúpenie.

IMG_3333.JPG

Predstava je jedna vec, realizácia druhá.

1. Bryndzové halušky: Brimsenspätzle

Hovorí sa, že cudzincom bryndzové halušky veľmi nechutia. Ale bez nich som si to nevedel predstaviť.

Bryndzu sme pozháňali, ako ich budeme robiť som už nedomyslel...Ale vynájsť sa treba v každej situácii.

Haluškovač 1.0 na počudovanie fungoval veľmi dobre. Môžem odporučiť.  Verzia 2.0 bude mať ploché dno a výrobca prisľúbil 20% zvýšenie efektivity :)

Kilo múky 1,30€, 3 kilá zemiakov 5€, Slanina 2,90€ bryndza 2,10€. Pohľad na apokalypsu po varení v kuchyni  - na nezaplatenie. Výsledkom bol ale plný hrniec halušiek znamenitej kvality. Chuť sme nakoniec zjemnili smotanou, halušky boli so slaninou aj bez (vegetariánske resp. muslim friendly). A chutili :)

Výsledok zdobenia:

Dievčatá piekli i varili a som presvedčený, že sme zanechali dobrý obraz.

IMG_5695.JPG

Jablkový koláč

IMG_5696.JPG

Jablková bublanina

IMG_5697.JPG

Zapekané zemiačiky so syrovou plnkou

IMG_5698.JPG

Sehenswürdigkeiten panel a hrniec plný halušiek.

IMG_5693.JPG

Propagačné video o Slovensku, kultúre a prírode.

IMG_5690.JPG

Horalky

Veľmi zaujímavé informácie o horalkách, k ktorých možno ani vy neviete: http://www.sme.sk/c/6327447/slovaci-su-narodom-horaliek-rocne-ich-zjedia-miliony.html

IMG_5692.JPG

Korbáčiky mali veľký úspech

IMG_5702.JPG

Po oficiálnom otvorení večera sme sa nezastavili. Nakladali tanier za tanierom, vysvetľovali a ukazovali. Halušky či horalky nevydržali na stoloch ani nie 10 minút. Ešteže sme mali dostatok syrov a informácií. O podujatí viac tu: http://www.magazin.uni-halle.de/14280/bezaubernde-weltreise-an-einem-einzigen-abend/

Na záver len dodám, že som bol veľmi hrdý, že som mal možnosť sa zúčastniť. Stres, 2 dni príprav a únava však stála za tú námahu.

 

PS: Veľké ďakujem Anji, za extraordinárne zemiačiky, jablkovú bublaninu a pomoc. Janke, za pomoc pri varení bryndzových halušiek Martine ďakujem za výborný koláč. Vierke, Zuzke a Kossovi za korbáčiky čo precestovali dlhú cestu, ale za ten úspech to stálo. Za tlačiarenské služby a pomocnú ruku Janke, veľké ďakujem za pomoc Mirke a Anne, bez Vás by stánok nevyzeral tak pekne. Špeciálna vďaka Martinovi, za prepožičanie šálu, ktorý sa vynímal a Hansovi za logistiku a prísun tekutín. INTERNATIONALER ABEND 2012.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Anton Zajac: Jediná šanca pre Slovensko je nová slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale v oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu Anton Zajac.

PRIMÁR

Lekári sa môžu mýliť. Päť príbehov o zlej diagnóze

Nikto netúži byť medicínskou záhadou. Ale je jednoduché sa ňou stať.

EKONOMIKA

Nové pravidlá zásadne ovplyvnia ľudí. Dlžníkov aj exekútorov

Sociálna poisťovňa môže siahnuť na účet aj bez exekútora.


Už ste čítali?