reklama

BML: Tschechoslowakei? Nein, Slowakei. Hmm...aaahh, Vittek!

O podujatí od študentov pre študentov. O tom ako propagovať Slovensko a byť hrdý. Ako sme varili bryndzové halušky, ospevovali horalky, prezentovali korbáčiky a Tatry. Prečo sa rozdelilo Československo a že naozaj máme euro a sme v Schengene.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

V rámci nemeckofónneho štúdia Ekonomickej univerzity v Bratislave posledný ročník študujem v Nemecku, v Halle. Slovákov nás tu je relatívne dosť - 25. Dokopy študuje na Univerzite Martina Luthera približne 2000 zahraničných študentov, rôznych národností, odborov, osobností a osudov. Bolo to niekedy v januári, oslovil ma spolužiak, Emil z Azerbajdžanu, s myšlienkou prezentovať krajiny a ich kultúru, kuchyňu, pamiatky, či prírodu. Rád sa angažujem, organizujem a príležitosť reprezentovať našu krajinu v zahraničí som chcel využiť, myšlienky som sa ujal a za pomoci spolužiakov sme úspešne prezentovali Slovensko.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Akú-takú predstavu som mal vďaka podujatiu, ktoré som zažil v Pekingu, Univerzita UIBE organizovala medzinárodný deň pre všetkých študentov, kde malo Slovensko hrdé zastúpenie.

Obrázok blogu

Predstava je jedna vec, realizácia druhá.

1. Bryndzové halušky: Brimsenspätzle

Hovorí sa, že cudzincom bryndzové halušky veľmi nechutia. Ale bez nich som si to nevedel predstaviť.

Bryndzu sme pozháňali, ako ich budeme robiť som už nedomyslel...Ale vynájsť sa treba v každej situácii.

Haluškovač 1.0 na počudovanie fungoval veľmi dobre. Môžem odporučiť. Verzia 2.0 bude mať ploché dno a výrobca prisľúbil 20% zvýšenie efektivity :)

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Kilo múky 1,30€, 3 kilá zemiakov 5€, Slanina 2,90€ bryndza 2,10€. Pohľad na apokalypsu po varení v kuchyni - na nezaplatenie. Výsledkom bol ale plný hrniec halušiek znamenitej kvality. Chuť sme nakoniec zjemnili smotanou, halušky boli so slaninou aj bez (vegetariánske resp. muslim friendly). A chutili :)

Výsledok zdobenia:

Obrázok blogu

Dievčatá piekli i varili a som presvedčený, že sme zanechali dobrý obraz.

Obrázok blogu

Jablkový koláč

Obrázok blogu

Jablková bublanina

Obrázok blogu

Zapekané zemiačiky so syrovou plnkou

Obrázok blogu

Sehenswürdigkeiten panel a hrniec plný halušiek.

Obrázok blogu

Propagačné video o Slovensku, kultúre a prírode.

Obrázok blogu

Horalky

Obrázok blogu

Veľmi zaujímavé informácie o horalkách, k ktorých možno ani vy neviete: http://www.sme.sk/c/6327447/slovaci-su-narodom-horaliek-rocne-ich-zjedia-miliony.html

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Korbáčiky mali veľký úspech

Obrázok blogu

Po oficiálnom otvorení večera sme sa nezastavili. Nakladali tanier za tanierom, vysvetľovali a ukazovali. Halušky či horalky nevydržali na stoloch ani nie 10 minút. Ešteže sme mali dostatok syrov a informácií. O podujatí viac tu: http://www.magazin.uni-halle.de/14280/bezaubernde-weltreise-an-einem-einzigen-abend/

Obrázok blogu

Na záver len dodám, že som bol veľmi hrdý, že som mal možnosť sa zúčastniť. Stres, 2 dni príprav a únava však stála za tú námahu.

PS: Veľké ďakujem Anji, za extraordinárne zemiačiky, jablkovú bublaninu a pomoc. Janke, za pomoc pri varení bryndzových halušiek Martine ďakujem za výborný koláč. Vierke, Zuzke a Kossovi za korbáčiky čo precestovali dlhú cestu, ale za ten úspech to stálo. Za tlačiarenské služby a pomocnú ruku Janke, veľké ďakujem za pomoc Mirke a Anne, bez Vás by stánok nevyzeral tak pekne. Špeciálna vďaka Martinovi, za prepožičanie šálu, ktorý sa vynímal a Hansovi za logistiku a prísun tekutín. INTERNATIONALER ABEND 2012.

Matúš Levocký

Matúš Levocký

Bloger 
  • Počet článkov:  56
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Medzi Bratislavou a Kezmarkom. Vyštudované ekonomické právo, bilaterálny program medzinárodný finančný manažment, a medzinárodne vzťahy/hospodárska diplomacia. Podľa pasu 29, správaním občas polovicu. S túžbou ovládať čo najviac jazykov a cestovať okolo sveta. Večný optimista, dobrodruh, snívajúc o svete, ako Holden, . . . len tak. Zoznam autorových rubrík:  Môj názorČosi podstatnéPoéziaPríhodyFotočlánkyNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu